Fragmentul zilei – 23 ianuarie 2021: Povara secretelor de familie – Juliette Allais

Există secrete și secrete…

„Vorbirea e de argint, tăcerea e de aur.”

Proverb

 

Cuvântul secret vine din latinescul secretum: „loc îndepărtat, retragere, solitudine”. Funcția pozitivă a secretului este să constituie un spațiu închis care protejează intimitatea necesară fiecărei ființe umane. Acest spațiu e la fel de vital ca somnul. El este cel care ne permite să ne izolăm la adăpost de priviri și să ne îngăduim să fi m noi înșine într-o stare de liniște deplină. Fiecare dintre noi îl investește în mod diferit: indispensabil pentru unii, secretul reprezintă pentru alții un mecanism privilegiat în anumite circumstanțe. Alții recurg la el când nu mai pot proceda în alt fel. Dar, incontestabil, secretul există pentru fiecare încă de la naștere, fiindcă ceea ce se întâmplă în interiorul nostru este absolut invizibil pentru lumea exterioară. Chiar dacă ne aflăm într-o permanentă interconectare cu mediul nostru, avem, de asemenea, capacitatea de a regla aceste schimburi după cum dorim. Astfel, începând din copilărie, construim și modificăm neîncetat ceea ce ne servește drept frontieră. Această legătură între lumea noastră interioară și realitatea înconjurătoare este un du-te-vino permanent, supus unui număr incalculabil de factori care țin de alegerile noastre deliberate și, în același timp, de diverse procese total inconștiente.

Faptul de a păstra ceva pentru sine este o practică obișnuită și indispensabilă. Există numeroase situații în care evităm să ne exprimăm adevăratele sentimente și în care avem nevoie să creăm această distanță prețioasă, să ne refugiem în acest sanctuar care ne aparține numai nouă. Pentru că, așa cum e important să știm să luăm cuvântul, la fel de important este și să tăcem cu înțelepciune. Nu e util să comunicăm în exces, să „spunem totul”, să explicăm fiecare dintre acțiunile noastre, să ne confruntăm în permanență punctele de vedere și experiențele cu ale celorlalți, nici măcar atunci când aceștia fac parte din familia noastră. Modul de a ne exprima, de a iubi și majoritatea comportamentelor pe care le afișăm sunt pur individuale și nu se pot încadra în scheme normative. Faptul de a vorbi nu este neapărat sinonim cu o bună sănătate psihică, iar comunicarea nu se bazează doar pe numărul frazelor schimbate.

 

Zone de umbră

 

Secretul de familie este diferit. El e clădit pe o absență a vorbirii, cu consecințe negative, chiar periculoase, care induc persoanelor expuse efecte perverse nebănuite, violente și uneori mortale. Potrivit lui Serge Tisseron, specialist în domeniu, pentru a putea vorbi despre un secret, trebuie ca tot ceea ce nu este spus să funcționeze ca ceva care trebuie tăinuit.

Orice persoană legată de un secret este adeseori ea însăși marioneta lui, indiferent dacă se află sau nu la originea disimulării sau este complice la aceasta. Într-adevăr, doar foarte rar disimularea este rezultatul unei alegeri efectuate în mod conștient de un individ pe deplin responsabil de acțiunile sale. Cel mai adesea, secretul operează în cea mai totală confuzie, urgență, panică sau imaturitate.

Ce rol joacă aceste zone de umbră în istoriile noastre? Desigur, ele sunt prezente în toate familiile. Vom vedea că există multe feluri de secrete, în domenii foarte diverse și că ele au consecințe greu de prevăzut. Totuși, secretele exercită întotdeauna o anumită influență asupra membrilor familiei și modifică în mod profund relațiile, comunicarea și comportamentele tuturor. Atmosfera se schimbă și devine mai apăsătoare, uneori opacă. Nu mai putem vorbi, nici iubi, nici alege liber pentru că suntem supuși constrângerii, invizibile, dar puternice, de a nu spune, chiar dacă știm sau bănuim.

 

Călătorie în inconștientul familial

 

Impactul secretelor nu este însă întotdeauna tragic și nici în mod obligatoriu devastator. Înainte de a-l putea evalua, trebuie să cunoaștem mecanismele profunde care acționează în inconștientul familial. Astfel, vom fi capabili să luăm poziție și să înțelegem cum ne-au afectat aceste lucruri rămase nespuse și care sunt consecințele lor, analizând totul dintr-o perspectivă lucidă, impregnată cu discernământ. Rolul nostru nu este de a ispăși sau de a condamna păcatele strămoșilor noștri, ci, în primul rând, de a transforma ceea ce am moștenit, cu inteligență și fără a încerca să facem dreptate sau să găsim vinovați.

Prin modul ei de a acționa, analiza transgenerațională încearcă să citească printre rândurile arborilor noștri genealogici, emițând ipoteze care pot deveni brusc certitudini. A trece de cealaltă parte a oglinzii, a ne imagina ce anume se ascunde în spatele multitudinii de măști seamănă cu o anchetă polițienească și reprezintă un veritabil proces inițiatic: toate acestea nu ne pot lăsa indiferenți. Călătoria nu este niciodată anodină.

 

Povești despre secret

 

Pentru a înțelege mai bine modul de funcționare a secretului de familie și implicațiile lui, iată poveștile unor persoane care i-au resimțit influența și care au fost profund afectate de el. De la depersonalizare la dedublare, de la simptomul corporal la repetarea unor relații imposibile, de la sentimentul de eșec la sinucidere, vom vedea cum se constituie elementele secretului și ce anume provoacă ele. Vom examina dinamicile psihice care îi sunt caracteristice, la fel și contextele familiale propice dezvoltării lui. În sfârșit, vom evoca modul în care pot fi soluționate aceste suferințe psihice sau fi zice și cum ne putem „vindeca” de ele. Pentru că, dacă suferim uneori din cauza istoriei noastre, asta nu înseamnă că ne este scris să suferim veșnic…

Fiecare dintre poveștile care urmează pune în scenă o problematică aparte, legată, rând pe rând, de sfera intimă, de relația amoroasă, de poziția socială, de istorie și de dramele ei: vom avea astfel un eșantion din ceea ce se poate petrece în lumea tenebroasă a secretelor de familie. Vom urmări, de-a lungul capitolelor, repercusiunile acestor secrete în viețile acelora care, la un moment dat, s-au confruntat cu acest gen de moștenire controversată, infernală sau inacceptabilă.

De la postura de „victimă” la aceea de „instigator”, fără a o uita pe aceea de „complice”, vom analiza toate situațiile, pentru a repera modalitățile relaționale ale secretului și rolurile pe care le implică el. Există persoane cărora li se ascund lucruri și care suferă din această cauză, chiar dacă suferința lor poate fi uneori total inconștientă. Există altele care disimulează, din diverse motive pe care le vom trece în revistă, unele dintre acestea neînțelese nici de cei care procedează astfel. Și există persoane care știu fără să știe. Vom vedea conturându-se, de fiecare dată, o micro-organizare relațională, în care se dezvoltă rețele complexe prin excluderi, intrigi, rivalități, reglări de conturi și raporturi de dominare.

De la banala poveste a adulterului la situații extreme, în care ne atingem propriile limite, secretul se situează în contexte foarte diverse. Dar el dezvăluie întotdeauna profunda fragilitate a ființei umane în fața dificultății de a trăi și de a-și asuma ceea ce este și ceea ce va deveni ea, în văzul și cu știrea tuturor, în deplină lumină.

 

Povara secretelor de familie


Cartea Povara secretelor de familie poate fi cumpărată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

4,0 rating based on 2 ratings (all editions)

ISBN-10: 6069707125
ISBN-13: 9786069707128
Goodreads: 112368819

Author(s):Publisher:
Published: //

 


Fragmentul zilei – 23 ianuarie 2021: Povara secretelor de familie – Juliette Allais

Alte titluri Philobia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.