Citatul zilei – 26 octombrie 2016: Zen și arta fericirii – Chris Prentiss

„Ce ți s-a întâmplat de-a lungul vieții te-a convins probabil că, în primul rând, afirmația „Orice mi se întâmplă este cel mai bun lucru ce mi se poate întâmpla” nu este și nu poate fi adevărată, și, în al doilea rând, că o carte care pornește de la această premisă nu te poate ajuta prea mult. S-ar putea să ți se pară chiar inutil să o pui la încercare.

Totuși trăiești o nouă zi, nu? Am trecut într-un nou secol, într-un alt mileniu, și s-ar putea să descoperi, citind cărticica de față, că a venit momentul să accepți un nou crez ce-ți va binecuvânta viața de aici încolo.

Suntem ființe puternice; ne creăm viitorul prin faptele și gândurile noastre. Suntem un mecanism ce controlează viața și noi înșine alegem întâmplările din viața noastră prin propriul nostru sistem filozofic, de care depind reacțiile la respective întâmplări.

Fiecare are o filozofie proprie, dar puțini dintre noi și-au definit-o. Deși s-ar putea să nu te fi oprit niciodată pentru a conștientiza, ea există și trăiește prin tine. O simți în părerile despre lumea în care trăiești, despre oameni sau despre întâmplări; o poți observa în felul în care te afectează diferite conjuncturi și în felul în care influențezi tu situațiile.

Dacă ai fi întrebat care este filozofia ta de viață, ai putea răspunde: „Viața este minunată, trăiesc momente de vis, sunt norocos și cred că lumea este un loc mirific cu oameni fascinanți”. Dimpotrivă, ai putea răspunde: „Sunt ghinionist, nu mi se întâmplă decât lucruri rele, lumea este un loc mize, oamenii profită de mie și se implică doar în ce-i interesează.” Ai putea crede în legea lui Murphy: „Dacă se poate să-ți meargă prost, atunci, așa îți va merge.”

Mulți spun că, totuși, se întâmplă accidente nefericit, că nedreptatea nu e numai posibilă, ci chiar probabilă. Ei susțin că adevărata fericire este greu de atins și de obicei de scurtă durată, căci ne naștem, trăim și murim, între respectivele momente fiind doar un continuu efort și un constant compromis între ce ne dorim și ce obținem.

Deoarece asta cred oamenii în general, acțiunile lor sunt în concordanță și deznodământul lor este chiar cel în care ei cred. Apoi îți replică „Ți-am spus eu!”, deși, de fapt, nu doar „ți-au spus ei”. Au spus-o tuturor și, în consecință, așa a și fost.

Dacă ești convins că ceva va merge rău, vei reacționa în conformitate și îți vei cauza și mai multe neplăceri. Neplăcerile vor părea apoi că îți confirmă: ce ți s-a întâmplat a fost cu adevărat rău. Cu toate acestea, reacția ta în fața situației a fost cea care a cauzat continuarea nefericită. Noi atragem întâmplările nefericite, care pot părea de rău augur și atunci când se manifestă, și ulterior. Cum remarca William Shakespeare cu înțelepciune: „Nu este nimic bun sau rău ce gândul nu-l face așa.”

Fiecare dintre noi reacționează la întâmplări în funcție de filozofia personală. Ea conduce în mod absolut la starea ta de fericire și împlinire. Deși s-ar putea să ți se pară greu de crezut, filozofia ta proprie determină tot ce ți se întâmplă. A format toate conjuncturile în care ai fost implicat în trecut și va continua astfel.”

zen-si-arta-fericirii

Cartea Zen și arta fericirii poate fi achiziționată de la: