Citeam deunăzi despre rezultatul unui experiment în care o cercetătoare din Suedia a antrenat un algortim pentru a scrie o teză academică în 500 de cuvinte, despre modul în care un algoritm poate genera text 😊 Puteți citi mai multe aici – https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03701250v1
Întreg procesul de scriere (după antrenare bineînțeles – a cărei durată nu este specificată – a durat undeva în jur de două ore.
Trăim vremuri în care provocarea creativității se mută din ce în ce mai mult în zona întrebării „Inteligența Artificială poate fi creativă?” Cât de mult poate schimba, pornind de la un set de date dat inițial -, povestea?
Sunt multe întrebări, puține răspunsuri, așa că ne putem „juca” în liniște, fără a avea o presiune legată de rezultat.
Până voi ajunge să antrenez un generator local, eventual cu bază de cuvinte în limba română, voi apela la proiectul EleutherAI, care oferă o implementare a sistemului GPT-J (un sistem echivalent cu GPT-2 dar cu sursă liberă, distribuit sub licență MIT) și modelul de generare de text autoregresiv cu 6 miliarde de parametri, numit GPT-J-6B.
Nu am găsit nimic echivalent antrenat în limba română cu un număr asemănător măcar de cuvinte, așa că va trebui să ne jucăm în limba engleză.
Ideea de la care plec este următoarea: iau un text cunoscut, un citat dintr-o carte, undeva (zic acum, e posibil să constat că e mult sau puțin) la 500 de cuvinte și folosesc modelul de generare de text al AI-ului pentru a obține o continuare.
Sunt tare curios dacă și cum se va schimba sensul – intelesul textului, cum vor decurge de exemplu dialogurile și așa mai departe, odata ce va fi generat utilizând modelul GPT-J-6B.
În concluzie, în curând pe https://online-reads.com vor apărea texte generate de AI, în limba engleză, pornind de la o variantă inițială predefinită – citate din cărți.
În măsura posibilităților voi încerca să le import și aici, într-o categorie separată.
Să ne distrăm, așadar 😊