Fragmentul zilei – 10 septembrie 2020: Eroii. Muritori și monștri, căutări și aventuri – Stephen Fry

Fiindcă Acrisius, stăpânitor peste Argos, încă nu avea niciun fiu care să moștenească tronul regatului, a vrut să afle sfatul oracolului din Delfi despre cum și când s-ar putea aștepta la un urmaș. Răspunsul preotesei l-a tulburat:

 

 Regele nu va avea niciun fiu, dar nepotul lui îl va ucide.

 

Acrisius își iubea fiica și singurul copil, pe DANAE, dar iubea mai mult viața. Oracolul îl lămurise că trebuia să facă tot ce-i stătea în putere ca să-i împiedice pe toți bărbații capabili de procreare să se apropie de ea. În acest scop, el a ordonat construirea unei încăperi din bronz sub palat. Pusă sub lacăt în această temniță strălucitoare dar impenetrabilă, Danae a primit toate animalele de companie și toată compania feminină pe care a cerut-o. În fond, Acrisius nu era un bărbat cu inimă de piatră.

Izolase încăperea de bronz împotriva tuturor invadatorilor, dar nu ținuse cont de poftele atotvăzătorului și neîntrecut de vicleanul Zeus, căruia îi căzuseră ochii pe Danae și care se gândea chiar și acum în ce fel ar putea să pătrundă în încăperea închisă ermetic și să-și facă mendrele cu ea. Îi plăceau provocările. În lunga sa carieră amoroasă, Regele Zeilor se transformase în tot soiul de entități exotice, spre a pleca în urmărirea femeilor – și uneori a bărbaților – după care tânjea. Acum i-a fost limpede că, pentru cucerirea lui Danae, trebuia să vină cu ceva mai bun decât obișnuiții tauri, mistreți, armăsari, vulturi, cerbi și lei. Era nevoie de ceva mai îndrăzneț…

O ploaie de aur a căzut prin fanta îngustă a luminatorului într-o noapte, s-a prelins în poala lui Danae și a pătruns-o. Se prea poate să fi fost o formă insolită de coit, dar Danae a rămas gravidă și, la momentul cuvenit, cu ajutorul însoțitoarelor ei loiale, a dat naștere unui băiat muritor sănătos, căruia i-a spus PERSEU.

La pachet cu sănătatea de muritor a lui Perseu a venit și o pereche de plămâni de înaltă performanță și, oricât s-au străduit, nici Danae și nici ajutoarele ei n-au reușit să înăbușe urletele și plânsetele bebelușului, care și-au croit drum prin pereții de bronz ai temniței până la urechile tatălui ei, două etaje mai sus.

Furia lui la vedera propriului său nepot a fost de-a dreptul cumplită.

 – Cine-a îndrăznit să intre-n camera ta? Spune-mi cum îl cheamă și îl jugănesc, îl torturez și-l sugrum cu mațele lui.

 – Tată, cred că însuși Regele Cerului a fost cel care a venit la mine.

 – Vrei să spui – sa-l potolească cineva pe copilul ăla, vă rog! – c-a fost însuși Zeus?

 – Tată, nu pot să mint, el a fost.

 – E cusută cu ață albă. A fost fratele uneia dintre afurisitele astea de slujnice ale tale, nu?

 – Nu, tată, a fost așa cum ți-am spus, Zeus.

 – Dacă plodu’ ăla nu termină cu urlatul, îl sufoc cu perna!

 – Îi e foame, atât, a spus Danae, dându-i să sugă lui Perseu.

Acrisius cedase nervos. În ciuda amenințării cu perna, știa că nu există o crimă mai mare decât omorârea cuiva de același sânge. Uciderea cuiva din neamul lui le-ar fi făcut pe Furii să se ridice din infern și să se țină după el la nesfârșit, lovindu-l cu bicele lor de fier până când i-ar fi smuls toată pielea de pe corp. L-ar fi lăsat în pace abia după ce l-ar fi făcut să-și piardă mințile. Și totuși, profeția oracolului însemna că nu putea să-și lase nepotul în viață. Dar poate că…

În seara următoare, departe de orășenii bârfitori a pus ca Danae și micul Perseu să fie închiși într-un cufăr. Soldații lui au bătut în cuie capacul și au azvârlit cufărul peste stânci în mare.

 – Așa, a spus Acrisius, ștergându-și mâinile ca și cum ar fi vrut să scape de orice răspundere. Dac-o să piară, cum sunt sigur c-o să se-ntâmple, nimeni n-o să poată spune că eu am fost cauza directă. O să fie din vina mării, a stâncilor și a rechinilor. O să fie din vina zeilor. Fără să am eu vreo legătură.

Cu aceste cuvinte perfide de liniștire, regele Acrisius a urmărit cufărul săltând pe apă și dispărând în zare.

Eroii. Muritori și Monștri, Căutări și Aventuri


Cartea Eroii. Muritori și monștri, căutări și aventuri poate fi cumpărată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

4,3 rating based on 50.160 ratings (all editions)

ISBN-10: 6064008288
ISBN-13: 9786064008282
Goodreads: 54660340

Author(s):Publisher: Editura Trei
Published: //2020

În această continuare a bestsellerului Mythos, Stephen Fry spune poveștile spectaculoase și amuzante, tragice și atemporale ale grecilor care s-au încumetat în cele mai îndrăznețe și mai palpitante aventuri, care au scăpat cu bine din primejdii nemaiîntâlnite și i-au păcălit cu dibăcie pe zeii vicleni și răzbunători.
Alăturați-vă lui Iason la bordul corabiei Argo și porniți cu el în căutarea Lânii de Aur. Urmăriți-o pe Atalanta cea crescută de urși cum aleargă mai repede decât toți bărbații, înainte de-a fi păcălită cu trei mere de aur. Însoțiți-l pe Heracle de-a lungul celor douăsprezece munci ale sale și admirați-l pe șiretul Oedip cum dezleagă enigma Sfinxului.
Plină de urmăriri palpitante și labirinturi stranii, de ghicitori imposibile și mon¬ștri care îți îngheață sângele în vine, de gesturi de lașitate josnică și de curaj veritabil, Eroii este povestea lucrurilor — bune și rele — de care noi, muritorii, suntem cu adevărat în stare.

„La fel de încântătoare și de greu de lăsat din mână precum Mythos." - The Herald
 


Fragmentul zilei – 10 septembrie 2020: Eroii. Muritori și monștri, căutări și aventuri – Stephen Fry

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.