Fragmentul zilei – 28 octombrie 2020: Prea mult și niciodată destul – Mary L. Trump

 – Tati, lui mami îi curge sânge!

Trăiau în casa bunicilor, Casa cu C mare, așa cum i se spunea, de mai puți de un an și nu se familiarizaseră cu ea încă, mai ales în mijlocul nopții. Maryanne, care avea pe atunci doisprezece ani, și-a găsit mama pe jos, inconștientă, într-una din băile de la etaj, nu baia principală, ci baia pe care ea și sora ei o împărțeau. Podeaua băii era acoperită de sânge. Maryanne se sperie atât de tare, încât trecu peste teama de a-și deranja tatăl și fugi în cealaltă parte a Casei, ca să-l trezească.

Fred se ridică din pat, parcurse holul cu pași repezi și o găsi pe soția sa inconștientă. Cu Maryanne după el, alergă înapoi în dormitor unde avea un telefon și făcu un apel.

Deja un om puternic, Fred avea cunoștințe la Spitalul Jamaica. Imediat fu pus în legătură cu cineva care putea trimite o ambulanță acasă și care se asigura ca cei mai buni medici să îi aștepte când ajungeau la Urgențe. Fred explică situația persoanei de la celălalt capăt cum putu mai bine. Maryanne îl auzi pronunțând cuvântul „menstruație”. Nu știa ce înseamnă și suna ciudat spus de tatăl său.

La scurt timp după ce Mary ajunse la spital, fu supusă unei histeroctomii de urgență, după ce doctorii au descoperit complicații grave post-partum, rămase nediagnosticate după nașterea lui Robert, cu nouă luni înainte. Intervenția chirurgicală a dus la o infecție abdominală și, ulterior, au apărut noi complicații.

Din locul care avea să devină obișnuit, lângă măsuța telefonului din bibliotecă, Fred discuta du unul dintre doctorii lui Mary și, după ce puse receptorul la loc, o chemă pe Maryanne la el.

 – Mi-au zis că mama nu va trece cu bine peste această noapte, spuse fiicei sale.

Puțin mai târziu, când pleca spre spital să fie alături de soția sa, îi spuse:

 – Să te duci mâine la școală. Te sun, dacă intervine vreo schimbare.

Înțelese ce voise să-i spună: „Te sun, dacă moare”.

Maryanne își petrecu noaptea plângând, singură, la ea în cameră, în vreme ce frații ei mai mici dormeau în paturile lor, fără să aibă habar că se întâmplase o tragedie. A doua zi, se duse la școală, speriată de moarte. Domnul James Dixon, directorul de la Kew-Forest, o școală particulară la care se înscrisese după ce tatăl său intrase în Consiliul de Administrație, veni s-o ia din sala de clasă.

 – Te caută cineva la telefon. La mine, în birou.

Maryanne era convinsă că mama ei murise. Merse spre biroul directorului ca spre eșafod. Fetița de doisprezece ani nu se putea gândi decât la faptul că va fi nevoită să aibă grijă de cei patru frați mai mici.

Când ridică receptorul, tatăl său îi spuse simplu:

 – Se va face bine.

Mary avea să fie supusă la încă două operații în cursul săptămânii următoare. Supraviețui. Fred făcuse presiune asupra spitalului ca soția sa să fie îngrijită de cei mai buni doctori, ceea ce, probabil, i-a salvat viața. Dar drumul spre refacere fu unul lung.

În cele șase luni care au urmat, Mary intră și ieși continuu din spital. Implicațiile pe termen lung pentru sănătatea ei erau grave. În cele din urmă, se îmbolnăvi de osteoporoză severă din cauza pierderii bruște de estrogen, urmată de îndepărtarea ovarelor și a uterului, o procedură medicală obișnuită, dar adesea inutilă, care se făcea în vremurile acelea. Ca urmare, de cele mai multe ori, ea suferea de dureri atroce cauzate de fracturi spontane la oasele din ce în ce mai fragile.

Dacă suntem norocoși, avem, încă din primele luni de viață, cel puțin un părinte disponibil din punct de vedere emoțional, care se îngrijește în mod constant de nevoile pe care le avem, răspunzând dorinței noastre de atenție. A fi luat în brațe și alintat, a ți se recunoaște sentimentele și calma neliniștile, toate sunt aspecte esențiale în dezvoltarea sănătoasă a copiilor mici. Acest tip de atenție creează un sentiment de siguranță care, ulterior, ne permite să explorăm lumea din jurul nostru fără temeri exagerate sau anxietăți greu de gestionat, deoarece știm că ne putem baza pe susținerea a cel puțin unui părinte.

Oglindirea, procesul prin care un părinte atent reflectă, procesează și apoi răspunde cu empatie sentimentelor copilului, este o altă parte esențială dezvoltării unui copil. În lipsa oglindirii, copilului i se neagă informații cruciale atât în legătură cu modul în care mintea sa funcționează, cât și asupra modului în care înțelege lumea. Așa cum atașamentul stabil de părinte poate da naștere unui nivel ridicat al inteligenței emoționale, oglindirea reprezintă sursa din care se naște în copil empatia.

Mary și Fred au fost părinți problematici încă de la început. Bunica mi-a povestit extrem de rar despre propriii ei părinți sau despre copilăria sa, așa că pot doar specula. Ce știu este că era cea mai mică din zece frați și surori, cu douăzeci și unu de ani mai mică decât cel mai mare dintre copii și cu patru ani mai mică decât penultimul copil. Crescuse într-un mediu mai degrabă neospitalier, la începutul primului deceniu al secolului XX. Nu știu dacă nevoile sale de copil nu fuseseră satisfăcute sau din care alte motive, dar era genul de mamă care se folosea de copiii săi pentru a se alina, în loc să-i aline ea pe ei. Așa că le dăduse atenție când îi convenea ei, nu când aveau ei nevoie. Adesea instabilă și în căutare de atenție, predispusă spre milă de sine și victimizare, s-a pus aproape întotdeauna pe primul loc. Mai ales când era vorba de fiica ei, se comporta de parcă nu putea să facă nimic pentru ei.

În timpul și după operațiile la care era supusă, absența lui Mary, la propriu, dar și din punct de vedere emoțional, a creat un gol în viețile copiilor. Indiferent cât de greu trebuie să fi fost pentru Maryanne, Freddy și Elizabeth, ei erau suficient de mari încât să înțeleagă ce se întâmpla, fiind capabili, într-o anumită măsură, să-și poarte singuri de grijă. Însă impactul cumplit a fost pentru Donald și Robert, care, la vârsta de doi ani și jumătate, respectiv nouă luni, erau cei mai vulnerabili, mai ales că nu aveau pe nimeni altcineva care să umple golul. Menajera care trăia cu ei era, fără îndoială, copleșită de treburile gospodărești. Bunica din partea tatălui, care trăia în apropiere, le pregătea mesele, dar, ca și fiul ei, era laconică și lipsită de afecțiune. Când Maryanne nu era la școală, o mare parte din responsabilitatea de a avea grijă de copiii mai mici pica pe ea. (Băiat fiind, lui Freddy nu i se pretindea să o ajute). Îi îmbăia si îi pregătea de culcare, dar, la doisprezece ani, nu putea face prea multe. Cei cinci copii erau, practic, orfani de mamă.

 

Prea mult și niciodată destul

 


Cartea Prea mult și niciodată destul poate fi cumpărată de la:

 

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

3,8 rating based on 91.215 ratings (all editions)

ISBN-10: 6069008944
ISBN-13: 9786069008942
Goodreads: 55433851

Author(s):Publisher: Editura Bookzone
Published: //

„Prea mult și niciodată destul: Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume” este cel mai controversat titlu al anului. Este cartea care luminează istoria întunecată a familiei Trump și care a făcut curios întregul mapamond. Aceasta a avut vânzări-record încă din prima zi, ajungând la aproximativ 1 milion de exemplare vândute.

Un portret revelator, autoritar și detaliat al lui Donald Trump și al familiei toxice care l-a format scris din perspectiva lui Mary L. Trump, psiholog clinician instruit și singura nepoată a președintelui Statelor Unite. Autoarea a putut observa întreaga evoluție și evenimentele care au stat la baza formării actualului președinte al Statelor Unite, departe de minciunile preluate de mass-media și de campaniile de PR realizate pentru a crea o imagine complet neadevărată a lui Trump în fața publicului larg – aceea de playboy bogat și om de afaceri strălucit, realizat prin propriile forțe.

Pe lângă un portret minuțios construit al președintelui, autoarea a făcut declarații șocante în carte, cum ar fi fraudarea admiterii la facultate de către președintelele Statelor Unite. Cartea „Prea mult și niciodată destul: Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume” este, printre altele, o colecție exhaustivă a traumelor, relațiilor distructive și a combinației tragice de abuz și neglijență din familia Trump.

Este singura carte despre Donald Trump care a doborât recordurile editoriale: s-a vândut în aproximativ 1 milion de exemplare în prima zi și a fost în topul vânzărilor de pe Amazon în prima săptămână după publicarea sa în Statele Unite.
 


Fragmentul zilei – 28 octombrie 2020: Prea mult și niciodată destul – Mary L. Trump

Alte titluri Bookzone.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.